Proč by za tím nemohl být nějaký ten E.T.?

10.10.2013 18:15

Co když v tom opravdu není Bůh, ale třeba nějaká vesmírná civilizace? Co když se tady kdysi objevili a život je pouze jejich technologií? Třeba jednoho dne zase přistanou někde na rovince o Olomouce a budou možná mluvit plynule hanácky.

Takové řešení vypadá samozřejmě přitažlivě a čím víc mimozemšťanů ve stylu Predátorů, Vetřelců, StarGate národů, Transformerů a jiné havěti na nás z filmových fantazií vykoukne, tím je taková představa lákavější.

Jenže to není řešení, protože tu otázku pouze posouváme v úvahách o jedno kolo dál: kde by se ty vyspělá technologie vzala u nich? Kde se vzaly ty pěkné algoritmy ve struktuře hmoty?

Navíc zatím kromě těch sci-fi příběhů nic moc dalšího nenaznačuje, že by nějaký E.T. někde byl. Americká nevládní organizace SETI3 pátrá po známkách inteligentního signálu, který by k nám dorazil z hlubin vesmíru. Používá matematické nástroje, jak inteligentní strukturu v signálu poznat.4 Jenže nejsložitější inteligentní signál, který je možné analyzovat a není vytvořený člověkem, je právě náš ,,běžný" genetický kód. Čistá okolní příroda.

Jinými slovy: vzkaz o inteligentním Původci máme všude kolem nás - a v nás. Kdyby podobná složitost, kterou vidíme v každé buňce, přiletěla jako signál odněkud z vesmíru, už chystáme uvítací výbor s chlebem a solí. Těžko, těžko je zakrývat si oči, když rozum může zahlédnou Boha.

________________________________
3  https://www.seti.org
4  Hledání takových signálů bylo popularizováno filmem Kontakt podle románu Carl Sagana. Pro popis této metody hledání viz např. https://www.firstthings.com/article/2009/03/001-science-and-design-10


                                                                                  z knihy : Proč (Martin Kvapilík), nakl. Cesta 2013